If the timing is off... - Forums at Modded Mustangs
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 27 Old October 4th, 2005, 08:49 PM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
If the timing is off...

what would happen if the timing was off in a mustang
My5point0Mustang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 27 Old October 4th, 2005, 08:56 PM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
and what would it do if the car was running bad gas.
My5point0Mustang is offline  
post #3 of 27 Old October 4th, 2005, 09:04 PM
Enthusiast
 
Join Date: Sep 2005
Location: NEW JERSEY
Posts: 505
 
iTrader: 0 reviews
well it depens how far of it is anything from rogh idle and car not responding well (lack of power waste to much fuel ext) to the timing been way of and the motor detonating (pinging sound doring acceleration)and doing major damage to the motor when u run more timing in a car usaly
u have to use better gas ext 93 octain i would star at 12* and worck my way up if u get detonation go back a degre or two don`t go more than 18*


SEEYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MOTHER @#$%
173speed is offline  
post #4 of 27 Old October 4th, 2005, 09:12 PM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
well its idling at 500rpm and if i hit the gas it does not rev, and when i left ofg it will spike up to 1000rpm and then drop down to 500, would a timing light be all i need>?
My5point0Mustang is offline  
post #5 of 27 Old October 4th, 2005, 09:36 PM
Enthusiast
 
Join Date: Sep 2005
Location: NEW JERSEY
Posts: 505
 
iTrader: 0 reviews
well yea u need a timing light but first u have to set the idle then time it what do u meen it does not rev ? there is a tec article at the top of the 5.0 forum on seting idle and timing they are very good ...


SEEYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MOTHER @#$%
173speed is offline  
post #6 of 27 Old October 4th, 2005, 09:39 PM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
i mean when i hit the gas in nutral is drops RPM and not rasies
My5point0Mustang is offline  
post #7 of 27 Old October 4th, 2005, 10:22 PM
Newbie
 
shorty's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Patiently waiting on parts so my car can run again.
Posts: 20
 
iTrader: 0 reviews
has there been anything done to the car. sounds like it is 180* out. or at least that is the exact symptons of a friend of mines LT1. just a thought.

1993 GT Click link for Details
http://www.cardomain.com/ride/546407
shorty is offline  
post #8 of 27 Old October 4th, 2005, 10:48 PM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
well the guy that im buying it from said it might be 180 out, but i dont know what that means, can u explain what it means and how to fix it
My5point0Mustang is offline  
post #9 of 27 Old October 5th, 2005, 01:00 AM
Hardcore Enthusiast
 
Join Date: Aug 2005
Location: On the trailer.......broke.
Posts: 1,258
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to Bossman351
It means that you need to raise the distributor off of the drive gear and turn the rotor 180* then re set the distributor. Not too sure I would attempt it alone if youve never done it tho. At the very least, get a manual. If the previous owner didnt pull the distributor, its not 180* out. It could have jumped a tooth or two on the timing chain also. Does it pop or backfire through the throttle body?

Bossman351 is offline  
post #10 of 27 Old October 5th, 2005, 06:24 AM
Newbie
 
shorty's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Patiently waiting on parts so my car can run again.
Posts: 20
 
iTrader: 0 reviews
take the chain off and turn the cam 180* from where it is now. we were changing the chain on the LT1 when it happened so turning the cam was the first place we went to.

1993 GT Click link for Details
http://www.cardomain.com/ride/546407
shorty is offline  
post #11 of 27 Old October 5th, 2005, 11:19 AM
Enthusiast
 
IcantDo55's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Va Beach VA
Posts: 591
 
iTrader: 0 reviews
Before you take it apart.......what did you do to cause this problem? A dizy did not jumo 180* by itself.

-Mike
Link to My Site
Want to Play Some Pool???

Stroked and Blown!
IcantDo55 is offline  
post #12 of 27 Old October 5th, 2005, 12:02 PM
MM Fanatic
 
mdvaldosta's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Valdosta, GA
Posts: 3,940
 
iTrader: 0 reviews
If it was 180 off it wouldn't run. You should stop speculating and check the timing, that'd be the first place to look. And what happened to cause this problem, like 55 said?
mdvaldosta is offline  
post #13 of 27 Old October 5th, 2005, 03:14 PM
Zoolander
 
Cricket's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Va Beach
Posts: 7,718
Blog Entries: 1
           
iTrader: 5 reviews
Send a message via AIM to Cricket Send a message via MSN to Cricket
Ok since he aint here right I'll speak for him. He just bought the car. So we don't really know. Me and him were talkin all night last night tryin to figure out what it could be. Timing is what we settled on as a start, but after that we really couldn't figure out what may have been the problem.

MM Cobra Club #18

Team Tini Racing

Quote:
Originally Posted by BWAL09 View Post
don't fuck with cricket or you will get chirped. bitches.
Quote:
Originally Posted by futureMACH1racer View Post
I don't know jack shit...
Cricket is offline  
post #14 of 27 Old October 5th, 2005, 05:31 PM
Hardcore Enthusiast
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,014
       
iTrader: 2 reviews
fuel lines, tb stickyness, carb need cleaning, etc...
lemon is offline  
post #15 of 27 Old October 5th, 2005, 06:58 PM
Enthusiast
 
Join Date: Sep 2005
Location: NEW JERSEY
Posts: 505
 
iTrader: 0 reviews
I THINK THAT IF IT WAS 180 OF IT WOULD NOT RUN IT HAPEN TO ME ONES AND THE CAR WOULD JUST BACK FIRE BUT IT WOULD NOT RUN
MAYBE IT COUL BE A BAD PICKUP IN THE DIS. I HAD A PROBLEM WITH ONE OF THOSE ONES TO AND I DID SOMETHING SYMILAR TO WHAT U SAID...


SEEYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MOTHER @#$%
173speed is offline  
post #16 of 27 Old October 5th, 2005, 07:21 PM
Newbie
 
shorty's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Patiently waiting on parts so my car can run again.
Posts: 20
 
iTrader: 0 reviews
maybe there is a difference, but a LT1 will most certainly run 180* out. of course the distributor is a completely different setup. it would be nice to know what changes the previous owner did.

1993 GT Click link for Details
http://www.cardomain.com/ride/546407
shorty is offline  
post #17 of 27 Old October 6th, 2005, 12:18 AM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
ok what has been done... the MAF has been changed out with and aftermarket preformance one, BBK headers, the intake manifold upper and lower, underdrive pullies, roller rockers., 70 mm TB, rebuilt tranny and rearend. thats all that i can recall as of right now.
My5point0Mustang is offline  
post #18 of 27 Old October 6th, 2005, 12:22 AM
Hardcore Enthusiast
 
Join Date: Aug 2005
Location: On the trailer.......broke.
Posts: 1,258
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to Bossman351
Quote:
Originally Posted by shorty
maybe there is a difference, but a LT1 will most certainly run 180* out. of course the distributor is a completely different setup. it would be nice to know what changes the previous owner did.
Yes, the Elty is totaly different. It has the optispark ignition.

Bossman351 is offline  
post #19 of 27 Old October 6th, 2005, 08:07 AM
Zoolander
 
Cricket's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Va Beach
Posts: 7,718
Blog Entries: 1
           
iTrader: 5 reviews
Send a message via AIM to Cricket Send a message via MSN to Cricket
I heard that underdrive pullies are bad for 5.0s. Heard that it doesnt turn the alternator fast enough so not enough amps get to the water pump and the engine can over heat.


Also dude your gonna have get bigger pullies if your gonna supercharge it.

MM Cobra Club #18

Team Tini Racing

Quote:
Originally Posted by BWAL09 View Post
don't fuck with cricket or you will get chirped. bitches.
Quote:
Originally Posted by futureMACH1racer View Post
I don't know jack shit...
Cricket is offline  
post #20 of 27 Old October 6th, 2005, 09:15 AM Thread Starter
Regular
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chesapeake, Va
Posts: 58
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to My5point0Mustang Send a message via MSN to My5point0Mustang Send a message via Yahoo to My5point0Mustang
yea, i already have the stock ones...
My5point0Mustang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome