Starter solenoid clicks at the starter but wont start the car?? - Forums at Modded Mustangs
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 17 Old January 13th, 2008, 07:24 PM Thread Starter
Newbie
 
95StangSVT's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Da Burg
Posts: 46
 
iTrader: 0 reviews
Starter solenoid clicks at the starter but wont start the car??

So here's my problem 3 months ago i went to leave work and when i started my car i just heard a bunch of clicking so i assumed it to be a bad battery connection,i checked them all and everything seemed right after it wouldnt start i know it was the starter so i kept trying to start it till finally the started kicked over and it fired up,i drove it home pulled the starter out put a new one in and everything has been fine since for the last 3 months, Well till i got to my brother inlaws house friday night where it started just clicking again at the solenoid,once again checked connections all good ,pushed started the car got it home pulled the starter ,got a new one and tested it to make sure the new one was good installed it and its still clicking at the solenoid but not engaging to turn the fly wheel??????im lost is there something else that could be bad?i put and had tested two brand new starters and it still just clicks away...

Race you for your lady!!!!!!

95 Stang Svt
02 Suzuki GSXR
95 Nissan Hardbody Minitruck (Bagged)
04 Suzuki LTZ400 Quad sport
95StangSVT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old January 18th, 2008, 12:40 AM
Regular
 
problemCOBRA94's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Rocklin, ca
Posts: 72
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via Yahoo to problemCOBRA94
check the "in line spout connector"
I know what I am talking about. some where near the battery there should be a little single black wire that has a quick disconnect style harness connector. That is what grounds the ignition. the solenoid will click but the starter wont turn. I sounds like the starter is wedged in place but it's not.
That should fix the problem.
mine kept coming apart so I pulled the two black harness housings off the wires. (they slipped right off) then I put the wire ends together and just pinched them with a set of pliers, then wrapped them in tape.
problemCOBRA94 is offline  
post #3 of 17 Old January 18th, 2008, 01:55 AM
Billy Weston
 
C MY 4D's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Poquoson, VA
Posts: 5,017
         
iTrader: 8 reviews
Send a message via AIM to C MY 4D
Clean your battery terminals..... then report back Its hard to tell without being there with a DVOM but this is the #1 cause.


TT Build in progress.......

Need work done to your car for a great price in Hampton Roads? Shoot me a PM.
C MY 4D is offline  
post #4 of 17 Old January 21st, 2008, 04:50 PM Thread Starter
Newbie
 
95StangSVT's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Da Burg
Posts: 46
 
iTrader: 0 reviews
diffently not the battery there clean but u cleaned them again for good measures lol,havent located that black wire yet,i need to get down there with a test light and see if its getting ground and power

Race you for your lady!!!!!!

95 Stang Svt
02 Suzuki GSXR
95 Nissan Hardbody Minitruck (Bagged)
04 Suzuki LTZ400 Quad sport
95StangSVT is offline  
post #5 of 17 Old May 29th, 2009, 08:10 PM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
did you ever fix your problem?

im having the same problem right now, i cleaned the batt and the sileniod only clicks once, putt my dads batt in it and nothing.


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.
95BlackStang is offline  
post #6 of 17 Old May 29th, 2009, 11:21 PM
Enthusiast
 
Lind's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Shawano, WI
Posts: 573
 
iTrader: 0 reviews
auto or manual, solenoid will be on your firewall, take a razor with a handle or a screwdriver and jump it and should start right up, ive had them go out before (bad ground not really go out) where they just keep clicking or wont click at all

Ford mustang solenoid image by stangman16 on Photobucket

right across them 2 studs

Last edited by Lind; May 29th, 2009 at 11:23 PM.
Lind is offline  
post #7 of 17 Old May 30th, 2009, 01:02 AM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Lind View Post
auto or manual, solenoid will be on your firewall, take a razor with a handle or a screwdriver and jump it and should start right up, ive had them go out before (bad ground not really go out) where they just keep clicking or wont click at all

Ford mustang solenoid image by stangman16 on Photobucket

right across them 2 studs
thanks man much appreciated , now all i have to do is go get my car from the shop at work


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.
95BlackStang is offline  
post #8 of 17 Old May 30th, 2009, 02:05 PM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
ok so i dont know what might be the problem. when i go to start the car all it does is just do one click, i checked all fuses and they are good, i did the jumper thing with a srew driver and all it does is spin the stater it sounds like its not engaging the flywheel, i thought it was the starter so i changed it, nope it still just spins. im at a stand still from here. can any one help me!


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.

Last edited by 95BlackStang; May 30th, 2009 at 02:25 PM.
95BlackStang is offline  
post #9 of 17 Old May 30th, 2009, 05:17 PM
Enthusiast
 
Lind's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Shawano, WI
Posts: 573
 
iTrader: 0 reviews
have you tried putting in a new solenoid? if not try that and when putting the wires back on the new one make sure you take a wire brush or sand paper and clean them up real good
Lind is offline  
post #10 of 17 Old May 30th, 2009, 07:56 PM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
yeah i put a new starter in it, i think i know what the problem is, the starter engages but the engine wont turn over it just clicks, im thinking its the battery at this point, im check and charge it all night and see what happens tomorrow


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.
95BlackStang is offline  
post #11 of 17 Old May 31st, 2009, 11:32 AM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
ok so i let it charge all night and it still just clicks and then locks up. i also took the cover that covers the clutch fork and had a friend try and start it and it berly moves like 1/2" and then gets stuck. i have no idea what to do from this point.


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.

Last edited by 95BlackStang; May 31st, 2009 at 02:23 PM.
95BlackStang is offline  
post #12 of 17 Old January 14th, 2010, 08:07 PM
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2
 
iTrader: 0 reviews
I have the same problem and i don't know what to do. 95 blackstang did you ever get yoour started if so what did you do. I have a 2000 gt
jayfizz24 is offline  
post #13 of 17 Old March 10th, 2010, 09:56 PM
Hardcore Enthusiast
 
koessl's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Illinois
Posts: 1,349
   
iTrader: 0 reviews
has this been solved? Same issue here.

Military Crew
Completely stock... I promise.



koessl is offline  
post #14 of 17 Old March 11th, 2010, 10:22 PM
Enthusiast
 
95BlackStang's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: houston
Posts: 780
 
iTrader: 0 reviews
yup this it worst than i thought!!!


00 GT with the heart of a green machine!
99 Electric Green GT R.I.P.
95 GT vert....my first love sold!

Quote:
Originally Posted by BaznastyDave View Post
99-01 Cobra bumper with Mach spoiler and make all the girls panties wet.
95BlackStang is offline  
post #15 of 17 Old March 7th, 2013, 12:56 PM
Look Ma! My First Post!
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
 
iTrader: 0 reviews
I'm having a similar problem, will roll start just fine but wont start with the key just hear a click one time when i turn it, was going fairly fast (around 130-150) and heard a metallic pop and then stoppd at the gas station and it wouldnt start
help?

---------- Post added at 01:56 PM ---------- Previous post was at 12:30 PM ----------

the top part of my start (i believe it to be the solenoid) is wiggly .... thats bad isnt it?
LilValentine302 is offline  
post #16 of 17 Old November 21st, 2014, 09:58 PM
Banned
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 39
 
iTrader: 0 reviews
The single click, attempting to start the car, is typical of a bad starter. I went from 1 click, to 3 clicks, to 10 clicks, to start the car, before putting a new starter in. Problem solved. And the biggest give away that it was the starter, with the one click or multiple click audible symptom, was that battery volatge was above 12.4v and that all the electrical accesories would come on when the engine failed to start.

When you get a single click respoonse, 9xs out of ten its the starter. The other time it tends to be a bad battery or a battery with a bad cell. And when you have a bad battery, you get all kins of flaky or strange behavior from your electrical system.

The good thing about the cold winter temps is that they will expose any faulty or on the way out electrical component. And that's a good thing.
BlahBlahBlah is offline  
post #17 of 17 Old January 20th, 2015, 04:41 PM
Look Ma! My First Post!
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 1
 
iTrader: 0 reviews
Smile 97 Mustang Help Please

I have a 97 mustang 3.8 v6, recently I have switched out the engine with one from a 98. Everything is hooked up right but I am having a problem with starting it. I turn the key and it clicks once. I replaced the starter solenoid and still nothing. So I bought a new battery. Still nothing. I checked the fuses and all the wiring and made sure to double check my grounds. The damn thing will not start at all. This is my first mustang, my husband bought it for me cause I have always wanted a mustang, but I am officially at a stand still and need some help here guys. I dont want to have to give it up.
97StangHelp is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.moddedmustangs.com/forums/94-95/50643-starter-solenoid-clicks-starter-but-wont-start-car.html
Posted By For Type Date
99 Ford Ranger Clicks Once, But Wont Start What Could Be Wrong? | Ask Help Box This thread Refback August 14th, 2014 04:34 PM
What is WHY MY CAR WONT START JUST CLICKS? This thread Refback August 28th, 2013 12:09 PM
Starter Relay Clicking This thread Refback February 25th, 2013 11:42 PM
Starter solenoid clicks at the starter but wont start the car?? This thread Refback March 2nd, 2012 06:04 PM
Starter solenoid clicks at the starter but wont start the car?? This thread Refback September 21st, 2011 12:09 PM
93 Regal won't start, clicks, full charge, terminals clean This thread Refback August 22nd, 2011 07:24 PM
93 Regal won't start, clicks, full charge, terminals clean This thread Refback April 21st, 2011 03:10 PM
93 Regal won't start, clicks, full charge, terminals clean This thread Refback April 1st, 2011 11:53 AM
No Start, Rapid Clicking at Solenoid - International Full Size Jeep Association This thread Refback July 12th, 2010 08:02 PM
93 Regal won't start, clicks, full charge, terminals clean This thread Refback June 20th, 2010 12:13 PM
93 Regal won't start, clicks, full charge, terminals clean This thread Refback January 26th, 2010 11:26 AM
Starter Solenoid Click on Kosmix This thread Refback April 25th, 2009 08:30 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome