P1000 trouble code setting off my check engine?!?! - Forums at Modded Mustangs
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 18 Old January 8th, 2009, 08:09 PM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
P1000 trouble code setting off my check engine?!?!

SO after plugging in my diablosport predator, my o2 check engine went off, and i got this weird error for P1000. I know, P1000 is for when somebody has disconnected your battery or cleared your codes. I don't know whether this was before or after i disconnected my battery to get rid of it...but after i saw this problem, I was told on here to disconnect battery and re-load tune. Still has engine light on....THEN i was told to re-load stock tune, re-load performance tune, disconnect - side of battery, re-connect after power is drained from car, then re-load performance tune. I did. STILL P1000 code and check engine light on. THEN i tried re-loading stock tune, disconnect battery, re-load performance tune. still nothing. wtf?!?! Anyone had this problem or know what could be wrong?
trueblue02GT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 Old January 8th, 2009, 09:47 PM
MM Fanatic
 
limited's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Tacoma,Washington
Posts: 3,650
           
iTrader: 0 reviews
the p1000 code is a drive cycle not complete,it does not light the check eng light.problem is elsewhere

KB'd 446rwhp/451rwtq, Mustang Dyno http://www.youtube.com/watch?v=3ZDpQ0EEm1M
Tuned by Joe at http://www.tricktuners.com
limited is offline  
post #3 of 18 Old January 8th, 2009, 09:51 PM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
No...thats the only thing that came up on my tuner under trouble codes even the dealer said somehow the P1000 IS setting off my check engine. But it shouldn't be.
trueblue02GT is offline  
post #4 of 18 Old January 8th, 2009, 09:51 PM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
either way... how do i get rid of it?
trueblue02GT is offline  
post #5 of 18 Old January 9th, 2009, 12:35 AM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
anyone???? i need help!
trueblue02GT is offline  
post #6 of 18 Old January 9th, 2009, 02:19 PM
MM Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Location: Houston, TX
Posts: 4,356
       
iTrader: 1 reviews
Send a message via AIM to hardhitter
To do this you need to drive a specific sequence. You cannot start this sequence until at least 8hrs after you flash the car or reset the bat. Drive for at least 20 min on the highway, then drive in the city for >20 min with at least 3 stops where the car idles for a bit.

Vortech V2 Si

hardhitter is offline  
post #7 of 18 Old January 9th, 2009, 02:26 PM
MM.s Used Car Whore
 
svtkidd23's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Colonial Beach Va
Posts: 3,931
         
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by hardhitter View Post
To do this you need to drive a specific sequence. You cannot start this sequence until at least 8hrs after you flash the car or reset the bat. Drive for at least 20 min on the highway, then drive in the city for >20 min with at least 3 stops where the car idles for a bit.
do what i told you darlin!

I hate bronys
svtkidd23 is offline  
post #8 of 18 Old January 9th, 2009, 07:24 PM
MM Fanatic
 
limited's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Tacoma,Washington
Posts: 3,650
           
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by hardhitter View Post
To do this you need to drive a specific sequence. You cannot start this sequence until at least 8hrs after you flash the car or reset the bat. Drive for at least 20 min on the highway, then drive in the city for >20 min with at least 3 stops where the car idles for a bit.
not true. you can complete a drive cycle within 20 min. and right after you flash the car(recomended). do it all the time on my car when I load the emission tune. I load tune then start car(car must be cold) the fuel level has to be between 1/4 and 3/4 of a tank(3/4 prefered)drive to freeway accelerating briskly to around 45mph from each stop. cruise on freeway at 60 mph and very steady throttle for about 10 miles then go back home. should be cleared(all readiness flags set). you must have a tune with ALL the obdii stuff on,egr,rear o2's and cats on the car etc.

Ford Motor Company Driving Cycle

KB'd 446rwhp/451rwtq, Mustang Dyno http://www.youtube.com/watch?v=3ZDpQ0EEm1M
Tuned by Joe at http://www.tricktuners.com
limited is offline  
post #9 of 18 Old January 9th, 2009, 09:20 PM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
OBD stuff on??? I have it all of because I have no cats. after i finish this car i re-tune and turn the OBD stuff back off so that i will have no check engine?
trueblue02GT is offline  
post #10 of 18 Old January 9th, 2009, 11:15 PM
Regular
 
spetsnaz103's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sacramento, Ca
Posts: 134
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via MSN to spetsnaz103
Vehicle is new from the factory.
Battery or PCM had recently been disconnected.
An OBD monitor failure had occurred before completion of an OBD drive cycle.
PCM DTCs have recently been cleared with a scan tool.
PTO circuit is shorted to VPWR or B+ or PTO is on during testing.

=
spetsnaz103 is offline  
post #11 of 18 Old January 10th, 2009, 01:10 AM Thread Starter
Hardcore Enthusiast
 
trueblue02GT's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Your mom's cooter
Posts: 1,979
 
iTrader: 0 reviews
I know what P1000 is...i want to know how to get rid of it lol. I tried what svtkid said and it didnt work. i disconnected battery for 35 minutes, re-tuned, let idle for 20 minutes, drove on it normal. check engine went back on it 10 minutes. Could it be a check engine problem that my predator can't recognize? Maybe the P1000 is coming up because I noticed it only shows under trouble codes AFTER i clear trouble codes otherwise it says there are none. P1000 the dealer told me is battery has been disconnected recently or someone's been messin with ur car nd cleared ur codes...help. lol. i just want the stupid light off!
trueblue02GT is offline  
post #12 of 18 Old January 10th, 2009, 01:23 AM
Banned
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bedford VA
Posts: 837
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to 2002BLGT Send a message via Yahoo to 2002BLGT
leave the battery cable alone , no need to unhook it , car will fix it self as you drive it , leave the battery cable hooked up , clear your codes with the predator , and just drive the car as normal , no need to reflash , no need to keep disconnecting the battery , thats whats making it keep coming back , just drive the car some .....after a few drive cycles it will clear itself off if it comes back after clearing the DTCs with the predator .....
2002BLGT is offline  
post #13 of 18 Old January 10th, 2009, 03:19 AM
MM Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Location: Houston, TX
Posts: 4,356
       
iTrader: 1 reviews
Send a message via AIM to hardhitter
Quote:
Originally Posted by limited View Post
not true
okay whatever that's what my (our) tuner told me to do and it worked.. i think the main thing is to drive it on the freeway for a while

Vortech V2 Si

hardhitter is offline  
post #14 of 18 Old January 10th, 2009, 04:13 AM
MM Fanatic
 
UnixHH's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 4,266
           
iTrader: 0 reviews
Send a message via Yahoo to UnixHH
and this my friends is why you get a chip and have it dyno tuned



480RWHP 450RWTQ 15psi @ 15* on 91 octane
UnixHH is offline  
post #15 of 18 Old January 10th, 2009, 04:19 AM
Regular
 
Techniq's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Belleview, FL
Posts: 364
 
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to Techniq
Ugh.... shoulda went SCT...

5.0L Cast Iron block/Forged internals-Melling Oil Pump w/Billet Gears-BBK Twin 65mm Throttle Body-BBK Longtube Headers-BBK O/R "x" Pipe- Maganflow Cats-B&M Sport Short Throw-Eibach Drag-Launch Springs-And Some More...Hope to run new set-up soon.
Techniq is offline  
post #16 of 18 Old October 25th, 2011, 04:38 PM
Regular
 
.:sick_stang04:.'s Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Agoura Hills, CA
Posts: 139
 
iTrader: 0 reviews
the p1000 is a tattle-tale code...it comes on to show the computers have been tampered with...the only way to clear the code is to reset the evap and run the full driving cycle.
Ford Motor Company Driving Cycle


.: Drive Fast, Take Chances :.
.:sick_stang04:. is offline  
post #17 of 18 Old October 25th, 2011, 04:44 PM
Head Unicorn
 
bulloch27's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Statesboro, Ga
Posts: 5,069
                 
iTrader: 0 reviews
Thread almsot 3 years old..... hope they've figured this out by now.


03 Silver Fauxbra; 06 Legend Lime GT, 89 Outlaw 10.5W Coupe, 93 Teal Cobra, 93 Red GT, 93 Teal LX
Unicorn Club Founding Member
bulloch27 is offline  
post #18 of 18 Old October 25th, 2011, 08:07 PM
Regular
 
.:sick_stang04:.'s Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Agoura Hills, CA
Posts: 139
 
iTrader: 0 reviews
yea, i just had this same problem so i updated the page. i had to smog my car but that code popped up. everyone said the p1000 code is a driving code and you just have to put mileage on the car. thats half true. if you tamper with your car, that code is brought up to show mechanics that the cars computer is not stock. i followed the step by step instructions to reset your evap, tok my car in and it was smogged no problem. after i reloaded my performance tune back on and sure enough the p1000 code is back.


.: Drive Fast, Take Chances :.
.:sick_stang04:. is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.moddedmustangs.com/forums/99-04/104640-p1000-trouble-code-setting-off-my-check-engine.html
Posted By For Type Date
Steeda cai and sct tune! Wow!!!! This thread Refback April 13th, 2014 02:21 PM
Ford Trouble Code P1000 This thread Refback December 22nd, 2012 05:44 PM
Live Mobile Search This thread Refback June 17th, 2012 04:43 PM
P1000 Trouble Code_Search The World This thread Refback July 16th, 2011 05:21 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome