Fuel Rail Pressure Sensor help
Forums at Modded Mustangs
Home Register FAQ Members List Calendar Timeslips Blogs Garage Gallery Auto Loans Search Today's Posts Mark Forums Read Auto Escrow


Go Back   Forums at Modded Mustangs > Mustang Forums > Modular Mustangs > 99 - 04

ModdedMustangs.com is the premier Ford Mustang Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack (1) Thread Tools
Old April 4th, 2010, 07:09 PM   1 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

Fuel Rail Pressure Sensor help


Hey guys. So I wanted to take my car out to make sure the fuel pressure was good and everything. mell0 helped me do my dash pod and boost gauge setup (thanks andy) So I tied the boost vac line in to the fuel rail pressure sensor. I got a code saying "Fuel Rail Pressure Circuit Malfunction"

I thought maybe I pinched off a line, so I re-routed that to a differant vacuum line. Thats all set.

But the on my dads scan tool, I can datalog (kind of) And my fuel pressure seem to jump around a lot. I went WOT in 2nd and hit like 65lb, then driving around it was going like 39, 38, 42, 40, 44, 39...a couple times it hit 36, and twice it hit 34...I dont know if thats too low? So is it possible that my Fuel rail pressure sensor is shitting the bed? Could I use the one off my Dad's 03 Mach 1 to see if thats what it is? Thanks for all the help guys - Shaun
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old April 4th, 2010, 07:10 PM   #2
Hooo Ha Ha
 
sharkbait's Avatar
 
1997 Mustang GT
10.11 @ 138 MPH
 
Join Date: Apr 2009
Location: Pasadena MD
Posts: 11,080
sharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant futuresharkbait has a brilliant future
iTrader: 10 reviews
Send a message via AIM to sharkbait
Default

Well i think its going to fluctuate as you drive. Your fuel pumps have variable speeds while mine runs full power all the time
__________________

560rwhp 640rwtq @ 13psi
75mm Turbo 5.4 swap E85
#turbo2v

10.11 @ 138mph STOCK LONGBLOCK

www.JPCracing.com 410-729-0005 ext. 11

PM me if you need any parts or advice!
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 4th, 2010, 07:24 PM   #3
Hardcore Enthusiast
 
mell0's Avatar
 
2002 Procharged GT, STR
12.503 @ 113.08
 
Join Date: Feb 2010
Location: Gettysburg, PA
Posts: 1,888
mell0 is just really nicemell0 is just really nicemell0 is just really nicemell0 is just really nice
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to mell0
Default

yep, my fuel pressure gauge fluctuates as i drive around. usually between 35 and 45 like you said. and my bad with that setup for the boost gauge. a few people suggested it to me, and it's been working for me.
__________________
2002 Procharged GT
12.503 @ 113.08
351rwhp 353rwtq
Car Videos: http://www.youtube.com/user/mell00ut5?feature=mhee
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 4th, 2010, 07:27 PM   #4
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

Originally Posted by mell0 View Post
yep, my fuel pressure gauge fluctuates as i drive around. usually between 35 and 45 like you said. and my bad with that setup for the boost gauge. a few people suggested it to me, and it's been working for me.
nah dude dont be sorry at all. It took 2 seconds for me to extend it. And I said I did it anyways

But, it hit 65lb at WOT, that was odd.

And you know what andy, when I was on the way back home going to my house, it started having those idle issues again too. So idk if it was because the fuel rail pressure sensor, or because I cleared the computer. But it seems to be doing okay now...every now an then its a pita.
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 4th, 2010, 07:34 PM   #5
Hardcore Enthusiast
 
mell0's Avatar
 
2002 Procharged GT, STR
12.503 @ 113.08
 
Join Date: Feb 2010
Location: Gettysburg, PA
Posts: 1,888
mell0 is just really nicemell0 is just really nicemell0 is just really nicemell0 is just really nice
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to mell0
Default

Originally Posted by Shaun03GT View Post
nah dude dont be sorry at all. It took 2 seconds for me to extend it. And I said I did it anyways

But, it hit 65lb at WOT, that was odd.

And you know what andy, when I was on the way back home going to my house, it started having those idle issues again too. So idk if it was because the fuel rail pressure sensor, or because I cleared the computer. But it seems to be doing okay now...every now an then its a pita.
damn dude, yeah besides that cold start your car seemed like it was idling fine at my house. maybe because it was colder on that trip home. you said it went away when the temps around here got warmer. maybe it is temp related?
__________________
2002 Procharged GT
12.503 @ 113.08
351rwhp 353rwtq
Car Videos: http://www.youtube.com/user/mell00ut5?feature=mhee
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 4th, 2010, 07:42 PM   #6
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

It might be. But, the 2 days before it was fine. Not any problems. Then stuck in traffic alittle it kind of did that. I changed the line from the Fuel rail pressure sensor, so maybe thats all it needed. It should be all set anyways, if not, Ill use my dads sensor on the Mach 1 (if itll work) and see if thats the case.
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 4th, 2010, 10:16 PM   #7
Regular
 
yellow04GT's Avatar
 
2004 mustang GT
11.0 @ 125
 
Join Date: Feb 2008
Location: vermont
Posts: 414
yellow04GT is on a distinguished road
iTrader: 0 reviews
Default

mine throws the same code. mine only does it once and awile on start up. I think mine is because I removed the check valve in the fuel tank. so when I start my car I just turn the key on wait a couple seconds and that seems to help.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 5th, 2010, 08:46 AM   #8
Who is John Galt?
 
Eagle2000GT's Avatar
 
2000 Mustang GT
12.73@111.36
 
Join Date: Aug 2007
Location: Shelbyville, IN
Posts: 9,008
Eagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond reputeEagle2000GT has a reputation beyond repute
iTrader: 1 reviews
Default

If you are data logging its supposed to read approximately 40 psi all the time. It is a computer calculated differential pressure across the injectors. An aftermarket gage is not computer corrected and will jump all over the place.
__________________
ProCharger P-1SC, 9 psi, STD 396/383; Uncorrected 388/375; SAE 383/370.
Mods listed in Garage: http://www.moddedmustangs.com/forums...-member-11329/
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 5th, 2010, 10:43 PM   #9
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

So I think my fuel rail pressure sensor is shot. Because its hard to start sometimes, and its running like shit at idle. I can smell gas. I cant find any besides the one at Autozone its Holley and its $237. This sucks
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 5th, 2010, 10:56 PM   #10
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

I think this is what I need to get: MOTORCRAFT 3R3Z-9F972-AA
03-04 Mustang SVT Cobra Fuel Rail Pressure Sensor MOTORCRAFT 3R3Z-9F972-AA

But will it work on an 03 GT? And from what I read its cause by hitting the rev limiter. Cause it causes all the injectors to close, and the fuel spikes and breaks the sensor. Makes sence, but I havent hit the limiter in a while, so I though. Maybe I did by accident.

Any help is really appriciated and reps!
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 6th, 2010, 08:35 AM   #11
Regular
 
yellow04GT's Avatar
 
2004 mustang GT
11.0 @ 125
 
Join Date: Feb 2008
Location: vermont
Posts: 414
yellow04GT is on a distinguished road
iTrader: 0 reviews
Default

Shaun have you moddified your fuel hat or lines at all? If you removed the little plastic line on the factory fuel hat try turning the key on the on position wait till the fuel pumps shut off then crank it over. this may help.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 6th, 2010, 02:48 PM   #12
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

Yea I usually do that before I start it. It does help sometimes. But idle is my problem. I really think its my fuel rail pressure sensor. Cause it smells rich as hell at idle, and Ive heard these are common.
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 6th, 2010, 05:25 PM   #13
April 2012 ROTM
 
wishIhada5.0's Avatar
 
2002 GT, True Blue, Stick
 
Join Date: Feb 2008
Location: About an hour east of Pittsburgh
Posts: 4,729
wishIhada5.0 is a jewel in the roughwishIhada5.0 is a jewel in the roughwishIhada5.0 is a jewel in the roughwishIhada5.0 is a jewel in the rough
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to wishIhada5.0
Default

Originally Posted by yellow04GT View Post
mine throws the same code. mine only does it once and awile on start up. I think mine is because I removed the check valve in the fuel tank. so when I start my car I just turn the key on wait a couple seconds and that seems to help.
I just got done putting the GT pump in my car a few days ago...it wont make fuel pressure until you start cranking it over..I have no idea why lol you can sit there with the ignition on all day and it just wont make pressure until you go to start it but back on topic..to the OP...its normal for the pres. numbers to fluctuate like that
__________________
True blue crew founder/member #1 Newest Project: 2010 Ram 2500 Cummins G56 RCLB Rollin' Coal Crew Founder
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 6th, 2010, 05:47 PM   #14
MM Fanatic
 
Trick Tuners's Avatar
 
KB'd GT
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Diego
Posts: 4,465
Trick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to all
iTrader: 3 reviews
Default

Originally Posted by Eagle2000GT View Post
If you are data logging its supposed to read approximately 40 psi all the time. It is a computer calculated differential pressure across the injectors. An aftermarket gage is not computer corrected and will jump all over the place.
Correct, except its not computer calculated, its boost and vacuum referenced. Picture it like a diaphragm with boost and vac on one side, and fuel pressure on the other. When it moves toward the B/V side the pressure goes up.
Originally Posted by Shaun03GT View Post
But, it hit 65lb at WOT, that was odd.
Are you using a boost a pump? They can cause high pressures when they are wired post FPDM.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 6th, 2010, 07:43 PM   #15
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

No boost a pump.

Can anyone get back to me on the Fuel Rail Pressure Sensor? Would this be causing rough idles, and hard starts? Because it's throwing codes for "Fuel Rail Pressure Circuit Malfunction"
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 8th, 2010, 11:26 AM   #16
MM Fanatic
 
Trick Tuners's Avatar
 
KB'd GT
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Diego
Posts: 4,465
Trick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to all
iTrader: 3 reviews
Default

Originally Posted by Shaun03GT View Post
Would this be causing rough idles, and hard starts?
yes, it will. Replace it.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 8th, 2010, 01:02 PM   #17
MM Fanatic
 
0949er's Avatar
 
2004 Mustang GT
12.85 @ 114
 
Join Date: Apr 2010
Location: Charlotte
Posts: 3,424
0949er is just really nice0949er is just really nice0949er is just really nice0949er is just really nice
iTrader: 0 reviews
Default

how confident are you in your tune?
__________________

MODS:

Vortech V1 T-Trim @ 7.5 PSI (tuned down)
Comp Cams XE270-AH
+ See Garage

432 rwhp / 396 rwtq 02/27/2011
NEW VIDEOS!
**It takes ~$60 a rwhp (over stock) for a 99-04 Mustang GT.** Do the Math
PLANS ON HOLD
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 8th, 2010, 01:21 PM   #18
MM Fanatic
 
Trick Tuners's Avatar
 
KB'd GT
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Diego
Posts: 4,465
Trick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to allTrick Tuners is a name known to all
iTrader: 3 reviews
Default

Originally Posted by 0949er View Post
how confident are you in your tune?
A "bad" tune could cause the frps to pop more often, but shouldn't cause these issues or the code.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 8th, 2010, 01:24 PM   #19
BYAHHHH!
 
Scott2001GT's Avatar
 
2001 Mustang GT
11.649 @ 119
 
Join Date: Mar 2008
Location: Missouri
Posts: 17,369
Blog Entries: 1
Scott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud ofScott2001GT has much to be proud of
iTrader: 5 reviews
Default

yeah I have a sensor problem too.Its a code saying fuel Rail Pressure Sensor.
__________________
<img src=http://i714.photobucket.com/albums/ww144/scott2001GT/scott2001gt_sig-1.jpg border=0 alt= />

Powered by Ford
Boosted by Precision Turbo and Engine

Thanks to: Wagon Wheel Performance & STL Mustangs
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old April 8th, 2010, 02:52 PM   #20
I Post Entirely Way Too Much
 
Shaun13GT/CS's Avatar
 
2013 Mustang GTCS
11.86 @ 117mph
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 19,573
Shaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond reputeShaun13GT/CS has a reputation beyond repute
iTrader: 24 reviews
Default

Originally Posted by 0949er View Post
how confident are you in your tune?
I wasnt at first, but now I am. I thought it was somethin totally differant. But Im ordering a Fuel Rail Pressure sensor tomorrow or Saturday
__________________

442rwhp & 398ftlb SAE
Track times coming soon...
  Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.moddedmustangs.com/forums/99-04/159853-fuel-rail-pressure-sensor-help.html
Posted By For Type Date
Fuel Rail Pressure Sensor Mazda Tribute This thread Refback October 17th, 2012 10:30 AM

Threads Similar to: Fuel Rail Pressure Sensor help
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fuel rail sensor shawn13 2005 - 2010 0 July 31st, 2008 07:27 PM
fuel rail pressure WLJohnson05 V6 Mustangs 7 June 16th, 2008 01:49 AM
Fuel rail pressure sensor error yellow04GT 99 - 04 3 May 13th, 2008 12:12 PM
Fuel rail pressure? obdnanr V6 Mustangs 10 March 9th, 2008 08:12 PM
Some questions on DTC P0190 (Fuel rail pressure sensor) throwedoff 99 - 04 14 September 6th, 2007 09:46 PM



All times are GMT -4. The time now is 06:13 PM.
Modded Mustangs is ©2005-2008, All Rights Reserved, And is Not Affiliated with Ford Motor Company.
Forum is powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Ent. Ltd. & SEO by vBSEO 3.3.2 ©2009, Crawlability, Inc.

powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Ent. Ltd.