Mustang wont start in cold?????? - Forums at Modded Mustangs
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old December 14th, 2010, 07:35 PM Thread Starter
Regular
 
5.4mustang gt's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 204
 
iTrader: 0 reviews
Mustang wont start in cold??????

i got a problem goin on. i parked my car friday n havent tried to start it until this past sunday wen all this bad weather hit. wen i went to start it it turns over for like 2 sec then clicks. i replaced starter n battery n still no solution. is it possible that the oil is too thick cuz of the freezing temps to start????? any suggestions thanks
5.4mustang gt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old December 14th, 2010, 08:20 PM
Regular
 
P1SCstangGT's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: AZ
Posts: 153
 
iTrader: 0 reviews
make sure the car has fuel pressure

2002 gt PROCHARGED 9psi
P1SCstangGT is offline  
post #3 of 7 Old December 14th, 2010, 08:32 PM
Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: Maryland
Posts: 483
 
iTrader: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by 5.4mustang gt View Post
i got a problem goin on. i parked my car friday n havent tried to start it until this past sunday wen all this bad weather hit. wen i went to start it it turns over for like 2 sec then clicks. i replaced starter n battery n still no solution. is it possible that the oil is too thick cuz of the freezing temps to start????? any suggestions thanks
I don't see it being the oil. How does the car run when you do get it started?
Myslowstang is offline  
post #4 of 7 Old December 14th, 2010, 08:35 PM
I Post Entirely Way Too Much
 
BakerFX4's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Louisiana
Posts: 16,245
                   
iTrader: 15 reviews
shoulduh ballwt uh chevy.

Im calling BS on replacing the battery with a NEW one. It would turnover consistently if the battery was hot and not do that ruummm rummm click click click.


4.75 MMR 900se
Livernois ported heads
HP 292s blower cams
Procharger D1sc at 20+ psi
IW 15% OD pulley
(and more bolt ons)
E85

Tune/numbers coming shortly!!
BakerFX4 is offline  
post #5 of 7 Old December 14th, 2010, 08:39 PM
It's in the details Mod!

 
M.P. Cobra Fan's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Naples Fl
Posts: 11,052
                     
iTrader: 1 reviews
Your symptoms sound like a battery. Are you sure it is a new one you replaced it with. Oil, especially the viscosity that we use in our motor, has to be VERY cold to get thick enough to cause a sluggish start like that.


Pinup in signature by loish.net
Modded Mustangs Cobra Club#007
Military Crew E6

VOTED MM's BEST SIGNATURE 2010. THANKS STANGGTR07

M.P. Cobra Fan is offline  
post #6 of 7 Old December 14th, 2010, 09:49 PM Thread Starter
Regular
 
5.4mustang gt's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 204
 
iTrader: 0 reviews
well ive replaced the batt n yea good point it would have to get really cold for the oil to do that in our cars. i think wat happened was the coolant froze n the water pump fans locked up cuz of the coolant freezing so im currently heatin the motor up n ill check it out in the morning.....
5.4mustang gt is offline  
post #7 of 7 Old December 14th, 2010, 10:05 PM
MM Fanatic
 
bigjohnstud4200's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: The devil's toe nail, AZ
Posts: 4,709
         
iTrader: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by 5.4mustang gt View Post
well ive replaced the batt n yea good point it would have to get really cold for the oil to do that in our cars. i think wat happened was the coolant froze n the water pump fans locked up cuz of the coolant freezing so im currently heatin the motor up n ill check it out in the morning.....
If you have your coolant mixed properly, it would take like -50 to freeze it.. i don't think you're coolant is frozen unless you have zero coolant and all water. I would keep looking at that battery.. how many volts does it read right now? How many cold cranking amps is it rated at?

Tuned by Joe@TrickTuners

CMS Stage 1 Cams, 4.10 Gears, TrickFlow 70mm TB & Plenum, MAC Prochamber with Pypes M80's, MGW Shifter, Custom Paint, Cobra Cloth Top, Staggered Chrome 18" Saleen's and Sequential Tails.
bigjohnstud4200 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.moddedmustangs.com/forums/99-04/195944-mustang-wont-start-cold.html
Posted By For Type Date
99 4.6 will not start if its <40 degrees outside - Ford Mustang Forums This thread Refback March 3rd, 2013 03:04 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome