p1443 where is the evap emissions valve? - Forums at Modded Mustangs
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 14 Old August 8th, 2007, 11:53 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 8
 
iTrader: 0 reviews
p1443 where is the evap emissions valve?

I got a p1443 code from autozone and want to fix the problem myself. (p1443 is evaporative emissions valve) I have done a LOT of research on the internet but can't get to the charcoal canister/emissions valve itself. Any tips would be great - a walkthrough even better! Thanks!
born2mustang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old August 9th, 2007, 12:29 AM
I Post Entirely Way Too Much
 
TurboLX's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: NY
Posts: 8,781
Blog Entries: 1
   
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to TurboLX
P1443- Evaporative Emission Control System/Vacuum System/Purge Control Solenoid or Purge Control Valve fault.

1988 LX Coupe 2.5L, GT35R, 44mm WG, 32psi, C16.
TurboLX is offline  
post #3 of 14 Old August 9th, 2007, 12:33 AM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
ok i would need to know what year but knowing that that comes from an OBDII lol the canister is rarely the problem. check the ......dang i replaced em n forgot what they where called..... lemme check into it. but they are right up buy the fire wall on the passenger side. i belive i had pictures when i made a thread of this about 2 years ago...ill be back...lol oh and welcome to MM! its great here youll love it.


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #4 of 14 Old August 9th, 2007, 12:35 AM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
replace the canister purge valve and the flow sensor next to it


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #5 of 14 Old August 9th, 2007, 12:38 AM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
http://www.moddedmustangs.com/forums...highlight=code


look familiar? lol I had the same problem a long time ago and i replaced the purge and the flow sensor and fixed everything... hope this helps...


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #6 of 14 Old August 9th, 2007, 04:38 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 8
 
iTrader: 0 reviews
Thanks for the welcoming! Sorry, let me be more specific - I have a 1996 3.8 (v6) automatic trans. Ever since I bought the car (about 6 months ago) the c.e.l. has been on. Never gave a crap about cars till I FINALLY got my mustang! College student so I can't afford anything but a self fix. I have printed off enought info to fix it myself (packets of walkthroughs/ descriptions)
The Problem: From what I know - and you guys confirmed this - the valve I need to replace is in the passanger side fender wall. I just don't know how to get to it. Should I take off the fender and look? Or jack the car up and get under? What needs to be moved to access this valve?
Pics would be great if anyone is willing point at the valve in a picture or something. . . sorry about the length - Thanks!
born2mustang is offline  
post #7 of 14 Old August 9th, 2007, 06:36 PM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
no no no...just open the hood...both purge and flow sensor are easy to reach from the hood. took me about 5min to change both.


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #8 of 14 Old August 10th, 2007, 11:52 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 8
 
iTrader: 0 reviews
OH! Thanks 97 - That was driving me crazy, I had printed off a diagram that was kinda misleading... I'll post back once I try to clear the code. And I looked at your old posts, apparently on the SN95 the p1443 pops up quite a bit. Has anything else gone wrong with your 97 - cause I just had a headgasket goes about six months ago and the more I read that seems pretty common too.
born2mustang is offline  
post #9 of 14 Old August 10th, 2007, 12:21 PM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
hasn't happened to mine. prolly because its a dohc and was hand built....
yeah that code comes up a lot. Ill go snap a few pics of where they are located for ya later on just check back here about 2-3pm and there will be pics...


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #10 of 14 Old August 10th, 2007, 09:34 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 8
 
iTrader: 0 reviews
Yeah dude pics would be great! I'd really appreciate that - I took another look and still, I just don't know enough about cars to loacate the damn thing. But I think if I could just FIND it, I could fix it. Thanks again 97! I'll wait for your pics before touching my baby!
born2mustang is offline  
post #11 of 14 Old August 10th, 2007, 09:53 PM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
oh sorry man i forgot to take pics today. i was putting on my sequenchers for my tail lights. ill go snap a few pics for ya...


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #12 of 14 Old August 10th, 2007, 10:09 PM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews



ok heres the pics... the purge valve assembly is the one im pointing at. the purge valve connects to the valve assembly by a vac line. you will see it right behind the passenger side strut about 8in away from the assembly. as shown up close in the pic. i recomened replacing both. the assembly cost around 35 and the valve cost around 20 or so. i think i payed 56 for both. it might of changed. but it is verry simple.


Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
post #13 of 14 Old August 12th, 2007, 05:08 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 8
 
iTrader: 0 reviews
Wow dude! Thank you sooooo much! I had located those very same valves reading forum after forum yesterday - but this confirms my findings. I REALLY appreciate you taking those pics. Me and my bro are replacing them within the week and hopefully I'll finally have a stang without that stupid cei! Thanks again - really appreciate that.

P.S. Never seen a cobra under the hood - that looks B.A.
born2mustang is offline  
post #14 of 14 Old August 12th, 2007, 05:42 PM
EMT
 
97Cobra's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs
Posts: 6,562
 
iTrader: 1 reviews
your welcome. I help when I can. if you liked them youll like these as well....



Modifications and pics in my Garage...

Reps Appreciated!
97Cobra is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Forums at Modded Mustangs forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.moddedmustangs.com/forums/v6-mustangs/30561-p1443-where-evap-emissions-valve.html
Posted By For Type Date
What is 1996 FORD EMISSION EMISSION CONTROL SYSTEM NEEDS A DIAGRAM TO SHOW THE DIRECTION THE FLOW CH? This thread Refback October 23rd, 2013 12:48 PM
1997 ford escort evaportive system code p1443 pdf de This thread Refback November 15th, 2010 04:44 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome